Nieuw BTW-tarief op renovatiewerken

Nieuw BTW-tarief op renovatiewerken

Vanaf 1 januari 2016 zal het BTW tarief voor renovatie van een woning ouder dan 5 jaar en jonger dan 10 jaar 21 procent bedragen i.p.v. 6 procent. Enkel voor woningen ouder dan 10 jaar zal het verminderde tarief van 6 procent blijven gelden. De regering voorziet overgangsmaatregelen opdat eigenaars hun verbouwingsdossiers tijdig kunnen indienen.Hou hier dus rekening mee bij het plannen van renovatiewerken!

Deze nieuwe maatregel zal op 1 januari 2016 in werking treden, aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De regering zal wel nog overgangsmaatregelen voorzien zodat eigenaars hun verbouwingsdossiers tijdig kunnen indienen.

Om te bepalen of de ouderdomsvereiste van vijf dan wel tien jaar van toepassing is, moet rekening worden gehouden met het belastbaar feit en met de andere oorzaken van de opeisbaarheid van belastingen. Concreet betekent dit dat de werken moeten zijn uitgevoerd of zijn betaald vóór 1 januari.”

Andere voorwaarden om te genieten van dit gunstig BTW-regime:

  • uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen
  • de werken (omvorming, renovatie, verbetering, e.a.) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.
  • De levering en de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.
  • Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.